Chłodnik to idealne danie na letni obiad. W wyobrażeniu większości osób jest to zupa, której nieodłącznym składnikiem jest botwinka, a więc sama potrawa ma żywy, różowy kolor. Na portalu Kwestia Smaku pojawił się przepis, na nieco inną odmianę chłodnika o białym kolorze! Jest równie pyszny, co tradycyjna wersja. Sprawdźcie sami!
Aby przygotować chłodnik musimy zgromadzić kilka składników. Wśród nich znajdą się:
Rzodkiewki – 4 sztuki
Kefir – 500 ml (koniecznie schłodzony)
Ogórki gruntowe – 2 sztuki
Sałata – 2 liście
Czosnek – 1 ząbek
Koperek – 2 łyżki posiekanego
Szczypiorek – 3 łyżki posiekanego
Pieprz
Sól
Przygotowanie chłodnika rozpoczynamy od dokładnego umycia warzyw. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce, najlepiej na dużych oczkach. Podobnie postępujemy z rzodkiewkami. Całość umieszczamy w misce.
Następnie bardzo drobno siekamy liście sałaty, koperek i szczypiorek. Wszystko dodajemy do miski. Czosnek przeciskamy przez praskę i także łączymy z poprzednimi składnikami. Całość zalewamy zimnym kefirem, doprawiamy do smaku i bardzo dokładnie mieszamy, aby wszystko dobrze się połączyło. Chłodnik umieszczamy w lodówce na około godzinę. Gotowe!
Tak przygotowany chłodnik możemy podawać samodzielnie, a także z młodymi ziemniakami i ugotowanym jajkiem.
Smacznego!