Wypróbuj przepis na jedno z najdelikatniejszych i najbardziej aksamitnych ciast. Szybko się je robi, jest wyśmienite i prezentuje się luksusowo. Jego puszysta struktura robi ogromne wrażenie. Miłośnicy wypieków, którzy jeszcze nie mieli okazji skosztować jogurtowego przysmaku, powinni jak najszybciej nadrobić zaległości. Deser warto zrobić dla domowników lub poczęstować nim gości. Zachwyty gwarantowane!
Pyszne ciasto jogurtowe na osłodę
Błyskawiczne ciasta są przez nas bardzo lubiane. Nawet jeśli mamy czas na to, by stworzyć na lada wypiek, który wymaga od nas wielorodzinnego stania w kuchni, to i tak wolimy prostsze i szybsze rozwiązania, które pozwolą nam uzyskać równie dobry efekt. Wymyślne przekładańce z dekoracjami wyglądają co prawda szałowo, ale skromniejsze wypieki też są niczego sobie. Do przepisu na ciasto jogurtowe nie trzeba się zbyt mocno przykładać, a i tak wzbudza skrajne emocje.
Przepis na miękkie jak chmurka ciasto jogurtowe
Składniki:
300 g białego sera,
5 jajek,
1 szklanka cukru,
150 ml jogurtu naturalnego,
120 ml oleju roślinnego,
2 szklanki mąki pszennej,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
4 łyżki cukru pudru,
trochę soli,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Wykonanie:
Na początku jajka (4 sztuki) ubijamy z cukrem i odrobiną soli na puszystą masę. Przekładamy do niej powoli jogurt, nieustannie mieszamy. Dodajemy olej, a potem mąkę, sodę i proszek do pieczenia, wszystko mieszamy. Gotową masę przelewamy do okrągłej formy wyścielonej pergaminem.
Biały ser umieszczamy w naczyniu i rozgniatamy za pomocą widelca. Dokładamy cukier puder i 1 jajko, łączymy mikserem na spójny krem.
Przekładamy go na masę w blaszce i lekko wyrównujemy. Deser pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45 minut. Po wystygnięciu dekorujemy go cukrem pudrem i podajemy.