ShareInfo.plKulinariaCiasto Kubuś podbije twoje serce. Każdy będzie chciał dokładkę

Ciasto Kubuś podbije twoje serce. Każdy będzie chciał dokładkę

ciasto Kubuś
fot. screen Youtube / @AnnieKa

Kubuś to obłędnie smaczne ciasto, które uświetni wszelkie okazje. Sprawdzona, domowa receptura, aż prosi się o wypróbowanie. Deser składa się z trzech lekkich i puszystych warstw, a wśród nich najważniejsza jest środkowa – zawiera wszystkim dobrze znany pomarańczowy sok o takiej samej nazwie co wypiek. Pokochasz ten banalny przepis na ciasto Kubuś.

REKLAMA

Błyskawiczna przekąska na majówkę

Gdy na dworze robi się cieplej, nikt nie ma ochoty przez długi czas siedzieć w kuchni. Ten przepis na ciasto Kubuś warto mieć wtedy w zanadrzu. Jest łatwy do zrobienia i składa się z 3 warstw: biszkoptu, masy z sokiem typu Kubuś i kremu z mascarpone. Powstaje szybko, a goście za każdym razem go zachwalają.

Przepis na ciasto Kubuś

Składniki:
Biszkopt
1/3 szklanki cukru kryształu
4 jajka
pół szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa pomarańczowa
1 litr pomarańczowego napoju typu Kubuś
3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (po 40 g)

Masa biała
250 g serka mascarpone
350 ml śmietany 30% lub 36%
2 torebki śmietan – fixu
3-4 łyżeczki cukru pudru

REKLAMA

Dodatkowo:
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

Wykonanie:
Oddziel białka od żółtek i te pierwsze miksuj na sztywno, a tuż przed końcem ubijania dodawaj cukier. Do powstałej piany dodaj żółtka, obydwie mąki i proszek do pieczenia, mieszaj szpatułką.

Przelej masę do okrągłej formy (o średnicy 26 cm) wyłożonej pergaminem, wygładź i wstaw do piekarnika. Biszkopt powinien się piec w temperaturze 180℃ przez ok. 25 minut. Odstaw go do wystudzenia. Potem odwróć placek na opak, usuń papier i ponownie umieść w blaszce.

Ok. 200 ml soku typu Kubuś wlej do miski i roztapiaj w nim proszki budyniowe. Resztę soku zagotuj w garnku. Późnej wlej do niego płyn z budyniami i mieszaj na gładki krem. Ściągnij go z palnika i odstaw do lekkiego wystudzenia. Rozprowadź go na cieście biszkoptowym.

REKLAMA

Zimną kremówkę umieść w naczyniu razem z mascarpone i cukrem pudrem, ucieraj robotem na gesty krem. Przed końcem mieszania wsyp fixy. Gotową masą przykryj warstwę pomarańczową. Wierzch deseru udekoruj czekoladą startą na większych oczkach tarki i włóż go do chłodziarki na całą noc. Smacznego.

Czytaj też: Spróbujesz i od razu pokochasz. Ciasto Milenka jest lepsze niż torty z cukierni

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA
REKLAMA