Ciasto marchewkowe z truskawkami w 10 minut to przepyszna propozycja dla każdego smakosza. Jest pyszne i obłędnie puszyste, a w dodatku lekkie jak chmurka. Przypadnie do gustu każdemu!
Truskawki w połączeniu z ciastem marchewkowym jest totalną bombą smakową. Idealne na upalne dni, bo jest ekspresowe w wykonaniu. Zrobisz je w 10 minut! Nie wymaga wielu składników, dlatego poradzi sobie z nim każdy początkujący kucharz. Oto rewelacyjny przepis.
Ciasto marchewkowe z truskawkami w 10 minut – przepis
Składniki:
» 280 g mąki
» 400 g marchewki tartej na dużych oczkach
» 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
» 1/2 łyżeczki sody
» 2 łyżeczki cynamonu
» 1 łyżeczka przyprawy do pierników
» 300 ml oleju
» 150 g cukru
» 5 jajek
Dodatkowo: truskawki świeże – pół kg i bita śmietana
Przygotowanie:
Do miski wlej olej, a potem dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj jajka i mieszaj całość do momentu pojawienia się lekkiej piany. Wsyp mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika, cały czas mieszaj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach, a potem dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Truskawki umyj i pousuwaj szypułki, następnie kilka z nich – 6-7 sztuk posiekaj widelcem na masę. Dodaj do ciasta, wymieszaj i wlej całość do formy (24×24) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozwól cieście wystygnąć i ubij śmietankę 30% lub 36%. Truskawki pokrój w paski, a gdy ciasto wystygnie, posmaruj je lekko bitą śmietaną i poukładaj owoce.