Na świąteczny stół podajesz pieczoną kaczkę lub gęś? Uwielbiasz sery i pasztety? Znakomitym dodatkiem do tych i innych dań będzie domowa konfitura z żurawiny.
Własnoręcznie przyrządzona żurawina jest bez porównania lepsza i zdrowsza niż ta gotowa w słoiczkach kupowana w sklepach. Nie zawiera konserwantów i sztucznych zagęszczaczy, a przede wszystkim ma prosty skład, a więc zawiera wyłącznie żurawinę i wodę.
Przepis na domową konfiturę z żurawiny, która może być później przechowywana w słoiczkach, choć najlepiej robić ją na bieżąco do dania, jest prosty i bardzo szybki.
Do jej przyrządzenia potrzebujemy:
– suszoną żurawinę
– wodę
Sposób przyrządzenia:
Żurawinę wkładamy do rondelka i zalewamy wodą. Gotujemy ją do momentu, aż zmięknie i wyparuje z niej woda. W razie potrzeby, gdyby owoce były wciąż dość twarde, należy uzupełniać poziom wody i ponownie doprowadzać do wrzenia.