Ewa Chodakowska i batony.
fot. Facebook / Ewa Chodakowska / screen Youtube / The Cooking Foodie

Batony Ewy Chodakowskiej zrobisz w domu w zaledwie 35 minut. Będą ci potrzebne tylko 2 składniki. Co najlepsze, do batoników nie użyjemy ani odrobiny cukru. Poznaj dokładny przepis.

Przekąski od popularnych trenerek fitness zwykle mają niezły skład i, co także istotne, smak, ale nie należą do najtańszych produktów. Aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je w domowym zaciszu.

W sieci można znaleźć mnóstwo przepisów inspirowanych produktami Ewy Chodakowskiej. My prezentujemy wam jeden z najprostszych, który możecie modyfikować według własnych upodobań. Batony z receptury popularnej trenerki są smaczne, pożywne i nie trzeba mieć po ich zjedzeniu wyrzutów sumienia, gdyż nie zawierają białego cukru. Poza tym domowe batoniki – w porównaniu z tymi oryginalnymi ze sklepu – będą nas kosztowały znacznie mniej. Przekąska idealna jest dla ludzi aktywnych fizycznie. Sięgając po nią w czasie marszu czy jazdy na rowerze można w łatwy sposób dodać sobie energii.

Przepis Chodakowskiej na pyszne batony energetyczne

Składniki:
225 g masła orzechowego dowolnego rodzaju (najlepiej 100% orzechów w składzie)
400 g suszonych daktyli bez pestek

Przygotowanie:
Do malaksera wrzucamy daktyle oraz masło orzechowe, wyrabiamy składniki, aż dobrze się połączą. Jeżeli powstały krem będzie zbyt gęsty, wlewamy do niego 3-4 łyżki wody. Foremkę do ciasta wykładamy pergaminem i umieszczamy w niej masę, dociskamy ją solidnie dłonią. Wkładamy foremkę na 30 minut do lodówki, aby zawartość stężała. Po tym czasie wyciągamy foremkę i kroimy masę na nieduże batony. Recepturę można ulepszać, dodając np. wiórki kokosowe, rodzynki czy kakao. Batony można przechowywać w lodówce nawet przez miesiąc lub dłużej.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę