Elegancki makowiec bez zawijania idealny na święta. Przepis

makowiec bez zawijania
fot. screen Youtube / Mała Cukierenka

Święta coraz bliżej, dlatego warto już teraz zebrać najlepsze receptury. Na stole nie powinno zabraknąć ciast. Dziś polecamy wam prosty przepis na makowiec bez zawijania na kruchym spodzie. Ten klasyczny specjał po upieczeniu jest niesamowicie wilgotny i delikatny. Koniecznie ozdóbcie go polewą czekoladową i orzechami. Deser wspaniale sprawdzi się do herbaty czy kawy po świątecznym obiedzie.

REKLAMA

Masa makowa jest wilgotna, gdyż dodano do niej jabłka. Natomiast orzechy, rodzynki, kandyzowana skórka z pomarańczy i suszone morele wzbogacą smak ciasta. Nie zapomnijcie dodać do masy jajecznej odrobiny olejku migdałowego, a także cukru waniliowego.

Ciasto wyrabiajcie dość szybko z zimnym masłem jedynie do momentu, aż składniki się połączą. Im dłużej będziecie je zagniatać, tym po obróbce cieplnej w piekarniku będzie bardziej spójne i twardsze. Zanim masa trafi do piekarnika, musi się odpowiednio schłodzić.

Jak przygotować świąteczny makowiec bez zawijania? Przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:
pół kostki zimnego masła
200 g mąki pszennej
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
70 g drobnego cukru do wypieków

Składniki na masę makową:
60 g orzechów włoskich
2 średnie jabłka
500 g suchego maku
2 białka
50 g suszonych moreli
pół kostki masła
opakowanie cukru waniliowego
5 łyżek kaszy manny
50 g rodzynek
3 jajka
140 g cukru
100 g skórki z pomarańczy kandyzowanej
kilka kropel olejku migdałowego

REKLAMA

Dodatkowo:
orzechy włoskie lub płatki migdałów do dekoracji
polewa czekoladowa

Wykonanie:
Do naczynia wsypujemy mąkę, obydwa cukry i proszek do pieczenia. Dodajemy zimne masło, żółtka oraz śmietanę. Składniki od razu wyrabiamy na gładkie ciasto. Tworzymy z niego kulę, owijamy ją folią aluminiową i umieszczamy w chłodziarce na czas robienia masy makowej.

Do garnka wsypujemy mak, wlewamy 3 szklanki gorącej wody i gotujemy ok. 7 minut od czasu wrzenia. Ugotowane nasiona przekładamy na gęste sitko i odstawiamy do wystudzenia, potem przepuszczamy dwa razy przez maszynkę do mięsa. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do schłodzenia.

REKLAMA

Orzechy, skórkę pomarańczową, rodzynki i morele drobno kroimy. Jabłka pozbawiamy skórki i ścieramy na tarce. Do maku dodajemy rozpuszczone masło, bakalie, starte owoce, kaszę mannę, olejek migdałowy i mieszamy za pomocą łyżki. Do oddzielnego naczynia wsypujemy cukier, dodajemy jajka oraz białka. Wszystko ubijamy mikserem przez 5-10 minut, aż uzyskamy jasną, puszystą masę. Przekładamy ją do maku, a potem mieszamy. Ciasto wyciągamy z chłodziarki i rozwałkowujemy na cienki placek, potem przekładamy je na blachę i robimy nakłucia widelcem. Pieczemy przez kwadrans w temperaturze 180°C.

Masę makową wykładamy na ciasto i rozprowadzamy, raz jeszcze wkładamy do pieca na 60 minut. Gdy makowiec się wystudzi, rozprowadzamy na nim polewę czekoladową, następnie układamy orzechy bądź migdały i odstawiamy, aby polewa zastygła. Smacznego.


Na nadchodzące święta przygotujcie też inne słodycze. Polecamy przepis na pyszny sernik i pierniczki.

Udostępnij: