
Gołąbki to tradycyjna potrawa, na punkcie której Polacy oszaleli. Na czym polega ich fenomen? Trudno stwierdzić. Ale połączenie mięsnego farszu z ryżem i dodatkami, otulonego liśćmi kapusty, smakuje rewelacyjnie. Dziś poznasz pewien trik na ulepszenie legendarnego dania. Niewielka modyfikacja dotyczy ryżu.
Ryż to ważny składnik gołąbków. Trzyma w ryzach nadzienie i sprawia, że jest spójniejsze, a potrawa jest sycąca. Dawniej zastępowano go bułką namoczoną w mleku. Obecnie to ryż pełni rolę zagęstnika. Możesz sprawić, że będzie jeszcze lepszy.
Sekretnym dodatkiem do ryżu jest ziele angielskie. Ta przyprawa często idzie w parze z liśćmi laurowymi. Do ryżu wrzuć tę pierwszą, a drugą zostaw do kapusty. Różnica w smaku będzie kolosalna.
Udoskonalony przepis na gołąbki
Składniki:
▫︎ 1 kg mielonego mięsa wieprzowego,
▫︎ 2 główki kapusty,
▫︎ 200 g ryżu (parboiled),
▫︎ 1 łyżka masła,
▫︎ 3 ząbki czosnku,
▫︎ pół pęczka koperku,
▫︎ 2 marchewki,
▫︎ 1 cebula,
▫︎ pieprz i sól,
▫︎ liście laurowe i ziele angielskie,
▫︎ 2 łyżki passaty pomidorowej (można pominąć).
Przygotowanie gołąbków:
Garnek napełnić wodą (musi być jej 2 razy więcej niż ryżu), wrzucić ziele angielskie i sól, zagotować. Wtedy wsypać ryż i gotować go tyle czasu ile zaleca producent na opakowaniu. Odcedzić ziarna i umieścić w sporym naczyniu.
Liście kapusty sparzyć w wodzie z solą i 3 liśćmi laurowymi, ostudzić.
Marchew zetrzeć na tarce, a cebulę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zeszklić cebulę, a potem dorzucić marchewkę i smażyć przez moment na niezbyt silnym ogniu.
Mięso przełożyć do ryżu, dodać mieszankę z patelni, przeciśnięty czosnek i pokrojony koperek. Farsz doprawić pieprzem i solą, wlać passatę i zamieszać.
Na każdym liściu kapusty układać trochę nadzienia i zwijać gołąbki.
Nadmiarem liści kapusty lub kawałkami boczku wyłożyć spód brytfanny i umieszczać gołąbki. Doprawić je pieprzem i solą, przykryć resztą kapusty i zalać wodą (lub wywarem jarzynowym). Dorzucić ziele angielskie (3 kulki) i liście laurowe (2 szt.), przykryć naczynie i gotować potrawę przez 60 minut.
Czytaj też: Jaka kapusta na gołąbki? 1 rodzaj ma zdecydowane pierwszeństwo