W Polsce fasolka szparagowa zajmuje zasłużone wysokie miejsce. Często jest dodawana do dań obiadowych, ale równie często jest spożywana samodzielnie. Poniższy przepis pozwala przygotować ją w najlepszy sposób.
Fasolka szparagowa stanowi niezwykle zdrowe, ale i pyszne uzupełnienie diety. Przygotowując ją według poniższego przepisu możemy być pewni znakomitego smaku.
Składniki:
fasolka szparagowa 1 kg
masło 100 g
pół pęczka kopru
bułka tarta 100 g
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Fasolkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a potem dcinamy końcówki. Do garnka wlewamy wodę i wyspujemy łyżkę soli. Gotujemy w niej fasolkę do miękkości, po czym odstawiamy. Na suchą patelnię wsypujemy bułkę tartą i prażymy. Kiedy będzie złota, dodajemy masło i przeciśnięty czosnek. Wsypujemy na patelnię fasolkę, dodajemy koperek i smażymy przez dwie minuty.