REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaIdealnie twarde i chrupiące ogórki kiszone. Może je zrobić każdy!

Idealnie twarde i chrupiące ogórki kiszone. Może je zrobić każdy!

YouTube | Nat Ura

Ogórki kiszone są niewątpliwie jednym z ulubionych przetworów wielu Polaków. Choć ich przyrządzenie według domowego przepisu jest nieco skomplikowane i długotrwałe, efekt wynagradza te trudy!

REKLAMA

Składniki:

ogórki
czosnek
gałązki kopru
chrzan
litr przegotowanej wody
łyżka soli

Sposób przygotowania:

REKLAMA

Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy. Następnie myjemy ogórki i pionowo, ciasno układamy je w słoikach. Do każdego z nich dodajemy 2-3 ząbki czosnku, kawałek obranego chrzanu i kawałek kopru. Następnie przygotowujemy solankę.

Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej sól (na 1l wody = 1 łyżka soli). Solankę wlewamy do słoików, dokładnie je zakręcamy i odstawiamy na 5-6 dni do ukiszenia. Po tym czasie ogórki są gotowe.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA