Tarka kuchenna to sprzęt bardzo przydatny w kuchni. Dzięki niej możemy szybko zetrzeć ziemniaki na placki, kiszone ogórki czy marchewkę do surówki. Niestety, przyrząd ten, podobnie jak noże do krojenia, może się stępić. W takiej sytuacji wiele osób decyduje się na zakup nowego sprzętu, jednak w rzeczywistości to niepotrzebny wydatek pieniędzy. Dzięki tej prostej domowej sztuczce wasza dotychczasowa tarka znów odzyska funkcjonalność. Przyda wam się jedynie papier ścierny – to nim zaostrzycie akcesorium. W jaki sposób?
Efektywny sposób ostrzenia tarki
Aby korzystanie z tarki znów stało się bezproblemowe, użyjcie papieru ściernego o dwóch gradacjach – 240 i 800. Pocierajcie stępioną powierzchnię obydwoma rodzajami – w pierwszej kolejności papierem o gradacji 240, a potem tym drugim. Ruch tarcia wykonujcie w stronę przeciwną, do tej, która konieczna jest do pocierania jarzyn. Podczas zabiegu trzymajcie tarkę za rączkę, a zanim przystąpicie do ostrzenia, stabilnie połóżcie akcesorium na blacie kuchennym.
Jak dbać o tarkę po naostrzeniu?
Gdy uznacie, że wasza tarka odzyskała sprawność, solidnie ją umyjcie (przy użyciu zwykłego detergentu), jednak niezbędne będzie gruntowne wypłukanie pozostałości papieru ściernego bądź metalu, z którego tarka została zrobiona. Takie zanieczyszczenia pod żadnym pozorem nie powinny dostać się do pożywienia. Po dokładnym umyciu tarkę wysuszcie. Jeśli zadbacie o to przy każdym jej czyszczeniu, wtedy zmniejszy się szansa, że ostrza zaczną rdzewieć. Dobrą strategią jest także mycie tarki tuż po użyciu – i to nie tylko w miejscach, w których miała styczność z żywnością, ale na całej jej powierzchni.