Mięsa mielonego używamy do przygotowania m.in. smakowitych kotletów czy swojskiej kiełbasy. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że sam proces mielenia wpływa na smak całej potrawy. Jak zmielić mięso? Zawsze warto oddzielić chude kawałki od tłustych, w ten sposób danie będzie soczyste i pełne smaku.
Zanim sięgniesz po gotowe mięso mielone ze sklepu, spróbuj zmielić je samodzielnie w domu. Co prawda, gotowe produkty znacznie uefektywniają pracę, ale obiad nie jest już tak soczysty, pyszny i aromatyczny. Mielenie mięsa nie trwa dużo czasu, tym bardziej warto je przyrządzić własnoręcznie. Podpowiadamy, jak zmielić mięso.
Bez względu na to, czy korzystasz z elektrycznej czy ręcznej maszynki, sprawdź, czy jej ostrza są profesjonalnie zaostrzone. To ułatwi całą pracę, a porcja mięsa po zmieleniu nie będzie zmiażdżona, tylko siekana. Zarówno ręczna, jak i elektryczna maszynka tak samo dobrze rozdrabnia mięso, więc wybór urządzenia jest bez znaczenia.
Jak zmielić mięso na kotlety lub kiełbasę?
Jeśli masz już odpowiednie mięso na kotlety, przystąp do mielenia. Wcześniej obowiązkowo umyj porcję, odsącz, a następnie odkrój ścięgna, błonki i tłuste elementy. Chude mięso umieść w jednym naczyniu, a tłuste w drugim. Obydwie porcje zmiel oddzielnie i nie mieszaj ich od razu.
Do masy z chudej porcji dodaj sól i zacznij wyrabiać ją dłońmi, aby stała się bardziej pulchna i zwiększyła objętość. Potem połącz ją z tłustą porcją i znów wyrabiaj. Dodaj rozdrobnioną cebulę, kajzerkę, jajko oraz pozostałe dodatki. Przyrządzona w ten sposób masa z mięsa mielonego będzie delikatna, puszysta i pełna smaku. Powstaną z niej cudowne kotlety mielone albo kiełbasa.
Jakie mięso do kotletów mielonych wybrać?
Na kotlety mielone nadają się prawie wszystkie kawałki wieprzowiny lub indyka. Jednak najlepszy efekt uzyskasz, gdy użyjesz karkówki wieprzowej. Z łopatki też powstanie pyszna potrawa, ale jej mięso jest znacznie chudsze, więc kotlety wyjdą dość suche. W karkówce znajduje się wiele włókien i tłuszcz, jest to więc jeden z najlepszych wyborów. Karkówkę zmiel w specjalnej maszynce, odłączając wcześniej chude kawałki od tłustych, później wyrabiaj i mieszaj.