Czasami dania, które przyrządzamy, nie wychodzą tak, jak byśmy chcieli. Nie każdy skusi się na zbyt tłusty gulasz mięsny. Taka potrawa nie jest apetyczna i z pewnością nie pomoże zachować szczupłej sylwetki. Poznajcie trik doświadczonego kucharza na usuwanie nadmiaru tłuszczu z potrawy przy użyciu kostek lodu oraz chochli do zupy. Kropelki tłuszczu są wprost wymiatane z powierzchni dań.
Gulasz to pyszna, pożywna i pełna aromatu potrawa. Możemy wykonać go jedynie z mięsa wołowego i wieprzowego, wzbogacić o warzywa (np. pomidory czy paprykę) i przyprawy. Gulasz warto podać z plackami ziemniaczanymi, świeżym chlebem lub kaszą.
Chociaż tłuszcz jest obowiązkowym komponentem tego mięsnego specjału, to jego nadmiar ma negatywny wpływ na walory smakowe i całą konsystencję dania. Okazuje się, że istnieje prosty trik na sprawnie i skuteczne usunięcie tłuszczu z kultowej potrawy.
Co zrobić ze zbyt tłustym gulaszem? Podpowiadamy
Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu z gulaszu, koniecznie przyszykuj ręcznik papierowy, kostki lodu i metalową chochlę do zupy. Najpierw włóż lód do chochli, potem umieść ją w naczyniu z gulaszem, lecz jej nie zamaczaj – łyżka powinna tylko nieznacznie dotykać powierzchni potrawy. Tym sposobem tłuszcz wprost przylgnie do chochli. Teraz szybko zbierz go ręcznikiem papierowym – proces powtarzaj do momentu, aż cały tłuszcz nie będzie widoczny na powierzchni gulaszu. To wydajny sposób polecany przez profesjonalistów.
Jakie przyprawy dodać do gulaszu?
Mięsny gulasz będzie miał bogatszy smak, jeśli wrzucisz do niego sporo cebuli i kilka ząbków czosnku. Cebula podsmażona, a potem duszona znakomicie zagęści sos i podrasuje jego smak. Do gulaszu powinno też trafić ziele angielskie i liście laurowe. Na smakowitość dania wpływa także suszony majeranek, słodka i ostra papryka mielona, a także pieprz i sól. To, czy dodasz do niego inne przyprawy, zależy od twoich upodobań.
Na naszej stronie znajdziesz sprawdzony przepis na pyszny gulasz wołowy i zupę gulaszową.