Leniwa synowa to ciasto, które zrobisz migiem – dosłownie w 10 minut. Nie wymaga pieczenia. Wystarczy tylko przełożyć masę i herbatniki. Poznaj przepis.
Ciasto „leniwa synowa” zaskakuje swoim smakiem, a wszystko to dzięki połączeniu masy kajmakowej z chałwą. Jest tak proste, że każdy sobie z nim poradzi. Przepis znajdziesz poniżej.
Leniwa synowa – pyszne ciasto bez pieczenia. Przepis
Składniki:
» 400 g herbatników
» 500 g mascarpone
» 330 g śmietanki 36%
» 500 g kajmaku
» 150 g chałwy
Przygotowanie:
Na spodzie formy (22cm) wyłóż warstwę herbatników.
Śmietanę przelej do miski, następnie ubij mikserem na sztywny krem. Do drugiej miski wrzuć mascarpone i dodaj 2/3 porcji kajmaku, a potem wymieszaj. Dodaj ubitą śmietanę i całość wymieszaj delikatnie łyżką. Na warstwę z herbatników wyłóż 1/3 warstwy masy i powtórz to 3 razy, by było łącznie tyle warstw.
Na wierzchu ostatniej warstwy herbatników wyłóż pozostałą resztę kajmaku, a następnie posyp chałwą. Włóż do lodówki, by ciasto się schłodziło, a herbatniki lekko zmiękły. Smacznego!