Przepis Magdy Gessler na tatara z pewnością zachwyci wszystkich mięsożerców. Specjał ten wspaniale wygląda i smakuje. Spróbujcie przygotować go w swojej kuchni. Sprawdzi się jako idealna przekąska na imprezie.
Magda Gessler jest posiadaczką kilku restauracji, ale głównie dzięki programowi „Kuchenne Rewolucje”, zdobyła popularność i rzeszę fanów. Restauratorka lubi gotować i zna się na rzeczy, a potrawy, które wychodzą spod jej ręki, smakują niemal wszystkim. Magda często też przyrządza tatara, którego ze względu na sposób podawania – z surowym żółtkiem – określa mianem „oka pirata”. Oto jej bezbłędna receptura.
Przepis Magdy Gessler na tatar
Składniki:
1/2 szklanki oleju
50 dag polędwicy wołowej
pieprz, sól
cebula
2 żółtka
1/4 szklanki wody mineralnej
żółtka do podania
czarne oliwki
Sposób wykonania:
Wołowinę płuczemy, osuszamy, usuwamy błony i drobno siekamy albo mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Do mięsa dodajemy olej, żółtka, odrobinę pieprzu i soli oraz wodę mineralną. Wyrabiamy składniki dłonią, aż otrzymamy jednolitą masę. Dzielimy ją na porcje i tworzymy z nich kule, każdą spłaszczamy i robimy w niej dołeczek. Kładziemy tatara na talerzu, we wnętrzu każdej porcji mięsa umieszczamy surowe żółtko. Gotową potrawę możemy ozdobić oliwkami, a wokół niej rozsypać drobno pokrojoną cebulkę, opcjonalnie posiekane marynowane grzybki oraz kiszone ogórki.