Receptura na te pączki będzie twoim asem w rękawie. Zdarza się, że mamy w kuchni przejrzałe banany. Co zrobić, jeśli nikt nie chce ich już jeść? Wyrzucanie owoców byłoby grzechem. Jest inne rozwiązanie. Owoce warto przerobić na słodkie pączki w wersji mini! One zawsze się udają, a chętnych do degustacji nigdy nie brakuje. Powstają przy minimalnym nakładzie pracy z zaledwie 2 składników. Pracochłonne zagniatanie ciasta drożdżowego jest zbędne. Poświęcasz tylko 20 minut i po tym czasie możesz wołać rodzinę na pyszną przekąskę. W sam raz na jeden kęs.
Patent na najprostsze pączki. Nie potrzeba drożdży
Do przygotowania pączków nawet nie musisz mieć w domu drożdży czy jajek. Ba, mleko też nie będzie ci potrzebne. Wystarczą banany, najlepiej mocno dojrzałe i mąka z dodatkiem proszku do pieczenia. Skład prosty i zarazem tani, a efekt jest naprawdę wyśmienity. Ponieważ banany po rozgnieceniu mają kleistą konsystencję, spoją masę, więc można pominąć jajka. Po te pączki mogą bez przeszkód sięgać weganie. Sposób obróbki cieplnej jest dowolny. Możesz je usmażyć na oleju kokosowym lub upiec w piekarniku. Ostatnia z opcji jest lżejsza i mniej kaloryczna.
Przepis na pączki bananowe z 2 składników
Składniki:
ok. 3/4 szklanki mąki z dodatkiem proszku do pieczenia,
1 spory dojrzały banan,
ewentualnie: olej kokosowy do smażenia i cukier z cynamonem do ozdoby.
Opis wykonania:
Zaczynamy od obrania banana ze skórki. Rozcieramy go za pomocą widelca na purée. Potem sukcesywnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy wszystko. Powinniśmy uzyskać zwartą i plastyczną masę. Gdy taka będzie, odrywamy z niej zwilżonymi dłońmi małe kule.
Poszczególne sztuki wrzucamy na gorący tłuszcz i smażymy z każdej strony na lekko brązowy kolor. Możemy też pączki upiec w piekarniku (temperatura: 200°C, czas: 20 minut). Gotowe pączki bananowe posypujemy cukrem z cynamonem. Smacznego.