REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaMielone chłoną sporo tłuszczu? Wystarczy dodać ten składnik

Mielone chłoną sporo tłuszczu? Wystarczy dodać ten składnik

kotlety mielone
fot. Pixabay

Kotlety mielone to potrawa dość kaloryczna. Smażona na patelni, chłonie sporo tłuszczu. Jeśli chcesz ją odchudzić, wykonaj 1 prosty trik. Dzięki temu kotlety podczas smażenia wypiją znacznie mniej tłuszczu i będą „lżejsze”.

REKLAMA

Kotlety mielone to idealna propozycja obiadowa. Na stołach wielu Polaków mielony plasuje się na prestiżowym 2 miejscu, zaraz po schabowym. Lecz przyrządzenie perfekcyjnych kotletów niektórym osobom sprawia kłopot. Co zrobić, żeby mięsny specjał nie wchłaniał tłuszczu w trakcie obróbki cieplnej? Podpowiadamy.

Kluczem do sukcesu jest ziemniak

Wchłanianiu tłuszczu przez smażące się na patelni kotlety, możesz zapobiec w bardzo łatwy sposób. Wystarczy, że zaopatrzysz się w… ziemniaka! Najpierw go obierz i rozdrobnij na drobnych oczkach tarki, a potem połącz z mięsną masą. Dodatek warzywa sprawi, że mielone wypiją o wiele mniej tłuszczu, a zarazem pozostaną soczyste i wilgotne.

Inne sposoby na mniej tłuste kotlety mielone

Zamiast tradycyjnego smażenia na patelni, spróbuj danie upiec w piekarniku, wtedy będzie jeszcze mniej tłuste. Oto szybka receptura na mielone z piekarnika.

REKLAMA

Jak przygotować kotlety mielone w piekarniku?

Składniki:
jajko
0,5 kg mięsa mielonego
cebula
kajzerka namoczona w bulionie lub wodzie
cukinia
słodka papryka
bułka tarta
pieprz, sól

Przygotowanie:
Na początku moczymy kajzerkę w bulionie, potem odciskamy ją i mielimy. Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości masła, a gdy się zeszkli, odkładamy ją na bok. Cukinię starannie myjemy i ścieramy na tarce o większych oczkach, delikatnie ją solimy i odkładamy na ok. 10 minut, aby puściła sok. Później warzywo odcedzamy. Do naczynia przekładamy mięso, dodajemy cukinię, zmieloną bułkę, jajko i cebulę. Doprawiamy masę i dobrze ją mieszamy, następnie formujemy z niej kotlety. Każdą sztukę obtaczamy w bułce tartej i umieszczamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Wstawiamy blachę do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 25 minut.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA