Kotlety mielone to potrawa dość kaloryczna. Smażona na patelni, chłonie sporo tłuszczu. Jeśli chcesz ją odchudzić, wykonaj 1 prosty trik. Dzięki temu kotlety podczas smażenia wypiją znacznie mniej tłuszczu i będą „lżejsze”.
Kotlety mielone to idealna propozycja obiadowa. Na stołach wielu Polaków mielony plasuje się na prestiżowym 2 miejscu, zaraz po schabowym. Lecz przyrządzenie perfekcyjnych kotletów niektórym osobom sprawia kłopot. Co zrobić, żeby mięsny specjał nie wchłaniał tłuszczu w trakcie obróbki cieplnej? Podpowiadamy.
Kluczem do sukcesu jest ziemniak
Wchłanianiu tłuszczu przez smażące się na patelni kotlety, możesz zapobiec w bardzo łatwy sposób. Wystarczy, że zaopatrzysz się w… ziemniaka! Najpierw go obierz i rozdrobnij na drobnych oczkach tarki, a potem połącz z mięsną masą. Dodatek warzywa sprawi, że mielone wypiją o wiele mniej tłuszczu, a zarazem pozostaną soczyste i wilgotne.
Inne sposoby na mniej tłuste kotlety mielone
Zamiast tradycyjnego smażenia na patelni, spróbuj danie upiec w piekarniku, wtedy będzie jeszcze mniej tłuste. Oto szybka receptura na mielone z piekarnika.
Jak przygotować kotlety mielone w piekarniku?
Składniki:
jajko
0,5 kg mięsa mielonego
cebula
kajzerka namoczona w bulionie lub wodzie
cukinia
słodka papryka
bułka tarta
pieprz, sól
Przygotowanie:
Na początku moczymy kajzerkę w bulionie, potem odciskamy ją i mielimy. Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości masła, a gdy się zeszkli, odkładamy ją na bok. Cukinię starannie myjemy i ścieramy na tarce o większych oczkach, delikatnie ją solimy i odkładamy na ok. 10 minut, aby puściła sok. Później warzywo odcedzamy. Do naczynia przekładamy mięso, dodajemy cukinię, zmieloną bułkę, jajko i cebulę. Doprawiamy masę i dobrze ją mieszamy, następnie formujemy z niej kotlety. Każdą sztukę obtaczamy w bułce tartej i umieszczamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Wstawiamy blachę do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 25 minut.