Ketchup jest smacznym dodatkiem do zapiekanek, pizzy oraz wielu innych potraw. Ten wyjątkowy sos pomidorowy niezmiennie cieszy się ogromną popularnością i wiedzie prym polskich stołach. Przepadają za nim zarówno dzieci, jak i dorośli. Jak wybrać ten najlepszy? Poznaj kilka prostych i praktycznych wskazówek.
W sklepach znajdziemy różne rodzaje ketchupu. Podczas zakupu w sklepie warto gruntownie rozważyć jego zakup i nie sięgać po pierwszy z brzegu. Sprawdź, czym warto się kierować, wybierając ketchup.
Wybór najlepszego ketchupu – przydatne wskazówki
Jeśli chcesz kupić ketchup dobrej jakości, najpierw wprowadź w życie kilka praktycznych zasad. Po pierwsze, przeczytaj dokładny skład ketchupu, który znajduje się na jego etykiecie. Kupuj taki produkt, w którym jest najmniej substancji dodatkowych, a najwięcej pomidorów. Lepiej kup taki zrobiony ze świeżych pomidorów, a nie z koncentratu.
W wielu sosach pomidorowych można znaleźć różne dodatki: syrop glukozowo-fruktozowy, sztuczne barwniki, skrobię modyfikowaną czy benzoesan sodu – te związki powodują, że cena danego wyrobu jest niska, przez co bardziej zachęcająca dla niezorientowanego konsumenta. Zwracaj uwagę na skład ketchupu zapakowanego w tubę oraz w słoik. Zdarza się często, że ich składy różnią się od siebie.
Przechowywanie ketchupu
Jeśli otworzyłeś ketchup, to wstaw go do lodówki. Niska temperatura sprawi, że sos tak szybko się nie zepsuje.