Polska kuchnia bez klasycznego mielonego nie byłaby tą samą kuchnią. Kotlety są jedną z najbardziej popularnych polskich potraw. Podbijają serca wielu osób, a do ich przygotowania nadają się różne rodzaje mięsa np. drób, łopatka, karkówka czy szynka. Oprócz mięsa równie istotny jest tłuszcz, na którym będziemy smażyć danie. Po jaki sięgnąć, by kotlety wyszły idealne? Poznajcie naszych faworytów!
Na jakim tłuszczu należy smażyć mielone?
Sekret soczystości kotletów mielonych tkwi nie tylko w mięsie, równie istotny jest rodzaj tłuszczu. Najsmaczniejsza, najbardziej klasyczna potrawa wyjdzie po usmażeniu jej na smalcu. Jeśli natomiast jesteście fanami bardziej delikatnych smaków, idealnie spisze się masło klarowane, chociaż jest ono dość drogie. Dlatego, jeśli wolicie tańsze rozwiązania, sięgnijcie po olej rzepakowy. Ma delikatny, neutralny smak oraz wysoki punkt dymienia, więc doskonale nadaje się smażenia mielonych.
Ile tłuszczu do smażenia kotletów?
Kotlety zdecydowanie nie lubią pływać w oleju czy smalcu, ale sucha patelnia spowoduje, że danie nie będzie zbyt smaczne. Wobec tego należy wlać tyle oleju, żeby pokrył całą patelnię.
Jeśli już wiecie jaki tłuszcz do smażenia wybrać i jaka jego ilość będzie optymalna, spróbujcie przyrządzić mielone z naszego przepisu. Idealnym dodatkiem do nich będzie mizeria i młode gotowane ziemniaki.