Coraz większą popularność w polskich kuchniach zyskuje czosnek niedźwiedzi. Może być wykorzystywany na różne sposoby. Ewa Wachowicz wpadła na pomysł, aby zrobić z niego pesto, a potem dodać je do farszu na pierogi. Jesteście ciekawi, jak smakuje to połączenie?
Czosnek niedźwiedzi nadaje się nie tylko do pierogów czy pesto, można przyrządzić z niego także wyjątkowe masło czosnkowe, dodawać do sałatek, frittaty czy naleśników. W postaci suszonej może stanowić zwykłą przyprawę – świetnie sprawdzi się w gulaszach, zupach, sosach oraz w daniach, które doprawilibyście majerankiem, bazylią czy zwyczajnym czosnkiem. Ewa Wachowicz również docenia wspaniały smak tej zieleniny. Jakiś czas temu w programie „Ewa gotuje” podzieliła się recepturą na pierogi z wędzonym twarogiem, ziemniakami i czosnkiem niedźwiedzim. Oto dokładny przepis.
Przepis Ewy Wachowicz na pierogi z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki:
Na ciasto:
2 szklanki mąki
jajko
szklanka gorącej wody
Na pesto:
pół szklanki oleju z pestek winogron
2 pęczki czosnku niedźwiedziego
garść prażonych orzechów laskowych
sól
Na farsz:
łyżka żurawiny
200 g wędzonego twarogu
łyżka pesto z czosnku niedźwiedziego
3 ziemniaki
pieprz i sól
Przygotowanie:
Mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie, wlej tam wrzątek i zamieszaj nożem. Dodaj jajko i zacznij wyrabiać. Przykryj ciasto miską i odłóż na 20 minut. Posiekaj czosnek niedźwiedzi, który następnie zmiksuj. Wrzuć orzechy laskowe, dodaj olej, sól i ponownie zmiksuj. Pesto przełóż do słoiczka.
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę, dorzuć starty na tarce twaróg i przyrządzone pesto czosnkowe. Dodaj namoczoną żurawinę, przyprawy, zamieszaj. Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj, wykrawaj krążki, np. szklanką i nakładaj nadzienie, później sklejaj starannie brzegi. Gotuj pierogi po kilka w osolonej wrzącej wodzie – wystarczy minuta od chwili wypłynięcia na powierzchnię.