Placki ziemniaczane to idealna propozycja na obiad. Jeżeli lubisz eksperymentować w kuchni, to koniecznie wypróbuj ten przepis na placki. Będą jeszcze smaczniejsze niż świeżo upieczona pizza. Przed serwowaniem zapieka się je wraz z serem i pozostałymi składnikami, co daje wybitną kombinację.
Placki ziemniaczane przyrządza się bardzo łatwo. Wystarczy parę składników połączyć razem w misce, a potem usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Wiele osób postrzega placki za dość przeciętne jedzenie, do którego nie warto się zbytnio przykładać. Ale takie przekonanie jest błędne. W końcu krucha skórka i miękki środek z dodatkiem cukru pudru i śmietany smakuje wybornie, a całe danie jest bardzo sycące. Poniższy przepis pokaże ci, że możesz przyrządzić je jeszcze lepiej.
Placki ziemniaczane a’la pizza
Składniki:
– pół kilograma ziemniaków
– 1 jajko
– 2 łyżki mąki pszennej
– 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
– wędzony boczek (kilka plasterków)
– 1 cebula
– 100 g twardego żółtego sera
– 4-5 pieczarek
– 1 pomidor
– pół papryki czerwonej
– sproszkowana słodka papryka
– pieprz
– sól
– olej do smażenia (np. rzepakowy)
Przygotowanie:
Przesiej mąkę do miski, dodaj szczyptę soli i wszystko starannie wymieszaj. Jeżeli widzisz grudki – ponownie przesiej mąkę. Placki nie wyjdą tak smaczne, gdy będą zawierały grudki. Całość dopraw słodką papryką i pieprzem, na końcu przemieszaj. Ziemniaki zetrzyj na tarce, a ser i cebulę pokrój w małą kosteczkę. Do mąki dodaj starte ziemniaki oraz cebulę, a następnie wbij całe jajko, po czym całość przemieszaj. Na patelnię wlej olej i poczekaj do momentu, aż dobrze się rozgrzeje. Porcje placków wykładaj łyżką i smaż. Powinny się zarumienić z obydwu stron. Gdy będą gotowe, wyłóż je na papierowy ręcznik w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Sparz pomidora, zdejmij z niego skórkę, a potem pokrój go w plastry. Paprykę, grzyby i boczek drobno posiekaj. Oprósz placki serem i rozłóż na nich pozostałe składniki. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 5 minut. Placki a’la pizza w wersji mini będą gotowe, gdy ser się rozpuści. Smacznego!