Sos pieczarkowy jest podstawą wielu mięsnych dań i stanowi bazę do wielu innych potraw. Co prawda w sklepach znajdziemy mnóstwo wersji w słoikach, jednak to domowa receptura zapewnia najlepszy smak!
Składniki:
60g pieczarek
1 cebula
2 łyżki maki pszennej
2 łyżki masła
4 łyżki mleka
opakowanie śmietany 18%
sok z połowy cytryny
tymianek
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i drobno szatkujemy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko podsmażamy na maśle, solimy i pieprzymy oraz kropimy sokiem z cytryny.
Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy mąkę. Lekko mieszamy i podsmażamy. Dodajemy 4 łyżki mleka i roztrzepujemy. Potem dodajemy składniki z patelni, a na koniec wlewamy śmietanę. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.