Pstrąg smakuje doskonale w każdej formie, bez względu na metodę przygotowania. Pstrąg po baskijsku jest jednak czymś więcej niż tylko kolejnym daniem z ryby. Receptura na tę potrawę jest naprawdę łatwa, natomiast marynata Magdy Gessler powoduje, że każdy będzie zachwycony smakiem tego specjału.
Pstrąg po baskijsku świetnie sprawdzi się jako szykowny obiad, gdy czekamy na wizytę gości albo na sentymentalną kolację przy lampce wina. W przepisie delikatny smak pstrąga zostaje przełamany wyrazistą marynatą. Dzięki temu potrawa zostanie w pamięci każdego, kto jej spróbuje. Jak przyrządzić pstrąga po baskijsku?
Pstrąg po baskijsku – przepis Magdy Gessler:
Składniki:
2 pęczki natki pietruszki
4 świeże, patroszone pstrągi
4 papryczki chili
sól i pierz
ocet winny
mąka
1 cytryna
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy ryby: płuczemy je pod bieżącą, zimną wodą, a potem starannie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Wnętrze pstrągów nacieramy pieprzem, solą i octem winnym (ok. 1 duża łyżka octu na rybę). Do każdej sztuki wkładamy natkę pietruszki (wystarczy ćwierć pęczka; wcześniej rozgniatamy natkę w dłoniach, aby oddała aromat).
Na patelni z rozgrzaną oliwą układamy panierowane w mące ryby i smażymy je, aż nabiorą złotego koloru z każdej strony. Następnie gotowe pstrągi zdejmujemy z patelni i przyrządzamy marynatę. W tym celu siekamy natkę oraz chili. Na patelnię z oliwą dajemy sok z cytryny, ok. 2-3 łyżki octu winnego, pokrojoną natkę i papryczki. Wszystko przez moment podsmażamy, a potem kładziemy ryby na patelni i krótko dusimy w takiej marynacie. Pstrąg przygotowany w taki sposób znakomicie smakuje z lekką sałatą lub grzankami.