Jeśli dopadła was ochota na coś pysznego, zróbcie lekkie racuchy z truskawkami. Smakują rewelacyjnie, bo są wyjątkowo delikatne i mają dodatek soczystych, pachnących owoców. Trzeba przyznać, że takie placuszki to niezła konkurencja dla racuchów z jabłkami. W sezonie truskawkowym oczywiście rządzą te pierwsze.
Mocną stroną racuchów jest to, że przyrządza się je łatwo, szybko i z niewymyślnych składników. Wystarczy mleko, jajka, mąka i odrobina środka spulchniającego. Przeważnie używa się świeżych drożdży, ale nie wciąż mamy je pod ręką. Na szczęście istnieją jeszcze drożdże suszone. Zamiast nich możemy wykorzystać też sodę oczyszczoną albo proszek do pieczenia.
Jak przygotować racuchy z truskawkami?
Składniki:
3 łyżki cukru
ok. 30 dag truskawek
1,5 szklanki letniego mleka
4 dag świeżych drożdży
2 jajka
3 szklanki mąki pszennej
3 dag masła
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Do 1/2 szklanki ciepłego mleka wkruszamy drożdże, wsypujemy po łyżce mąki, cukru i mieszamy. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zwiększył objętość. Resztę mąki wsypujemy do naczynia. Dodajemy płynne, przestudzone masło, jajka, pozostały cukier oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy gładkie, nieco gęste ciasto, okrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W międzyczasie płuczemy truskawki, odsączamy je i odrywamy szypułki. Każdą sztukę przekrawamy na pół albo siekamy w grubsze plasterki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i za pomocą łyżki umieszczamy porcje ciasta. Na wierzchu każdego placuszka kładziemy kilka kawałków owoców. Smażymy racuchy z każdej strony, aż będą rumiane. Zdejmujemy je z patelni, odsączamy z nadmiaru oleju – w tym celu umieszczamy je na papierowych ręcznikach. Gotowe racuchy posypujemy cukrem pudrem.
Na naszej stronie znajdziecie też wyśmienity przepis na racuchy z rabarbarem oraz na racuchy z jabłkami.