Pankejki są niewątpliwie jedną z ulubionych propozycji śniadaniowych nie tylko wśród młodszych osób, ale także starszych. Poniższy przepis na pankejki z czekoladą zachwyci każdego!
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
2 jajka
⅓ szklanki oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
pół tabliczki czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy do niej jajka, cukier, olej, proszek do pieczenia i mleko. Dokładnie miksujemy, aż uzyskamy gładką masę. Czekoladę w temperaturze pokojowej kroimy w małe kawałki i dodajemy do masy, po czym delikatnie mieszamy.
Olej rozgrzewamy na patelni i nakładamy ciasto, tworząc małe placuszki. Smażymy na małym ogniu, aby nabrały złotego koloru. Potem zdejmujemy z patelni i możemy jeść!