REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaRosół Anny Lewandowskiej. Pyszny i aromatyczny dzięki tym składnikom

Rosół Anny Lewandowskiej. Pyszny i aromatyczny dzięki tym składnikom

Anna Lewandowska i rosół
fot. Facebook / Anna Lewandowska / screen Youtube / Polish Your Kitchen

Zimą powinniśmy szczególnie zadbać o swoją odporność. Aby obniżyć ryzyko przeziębienia, możemy sięgać po suplementy czy soki witaminowe, ale nie tylko. Również pełnowartościowe posiłki potrafią uchronić nas przed infekcją. Taką moc ma domowy rosół. Poznaj recepturę Anny Lewandowskiej na tę tradycyjną zupę. Dodaj sekretne składniki, a danie zyska na smaku.

REKLAMA

Najwięksi wielbiciele rosołu będą oczarowani przepisem Anny Lewandowskiej. Wszystko dzięki sekretnym dodatkom, które trochę podrasują smak i aromat potrawy. Żona słynnego polskiego piłkarza gotuje rosół na mięsie drobiowym i wołowym, a sam proces obróbki cieplnej dzieli na 2 fazy. Pierwsza to przygotowanie bulionu wołowego, a druga – wrzucenie jarzyn, drobiu i liści laurowych. Oto szczegółowy przepis.

Rosół wg przepisu Anny Lewandowskiej

Składniki:
1/2 porcji rosołowej z kurczaka
500 g wołowiny z kością
1 cebula
por (biała część bez liści)
2 pietruszki z natką
2 duże marchewki
2 ząbki czosnku
seler naciowy – łodyga
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki kminku
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
3 i 1/2 łyżki octu jabłkowego
pieprz w ziarnach do smaku
łyżka świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego
odrobina kurkumy do smaku

Przygotowanie:
Mięso wołowe przekładamy do sporego garnka, wlewamy ok. 3 l wody, dodajemy kminek, tymianek, ocet jabłkowy i kurkumę. Gotujemy bulion na małym gazie przez około 1,5 h, aby delikatnie „mrugał”. Gdy na powierzchnię wypłyną szumowiny, zbieramy je łyżką, a potem wrzucamy jarzyny, kurczaka, opaloną na ogniu cebulę, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i imbir – gotujemy następne 1,5 h. Doprawiamy zupę solą i ewentualnie sproszkowanym pieprzem. Mięso i warzywa możemy wyjąć, natomiast resztę przecedzamy przez sito, aby uzyskać klarowny bulion. Serwujemy zupę z ugotowanym makaronem i posypujemy pokrojoną natką pietruszki, smacznego.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA