Zimą powinniśmy szczególnie zadbać o swoją odporność. Aby obniżyć ryzyko przeziębienia, możemy sięgać po suplementy czy soki witaminowe, ale nie tylko. Również pełnowartościowe posiłki potrafią uchronić nas przed infekcją. Taką moc ma domowy rosół. Poznaj recepturę Anny Lewandowskiej na tę tradycyjną zupę. Dodaj sekretne składniki, a danie zyska na smaku.
Najwięksi wielbiciele rosołu będą oczarowani przepisem Anny Lewandowskiej. Wszystko dzięki sekretnym dodatkom, które trochę podrasują smak i aromat potrawy. Żona słynnego polskiego piłkarza gotuje rosół na mięsie drobiowym i wołowym, a sam proces obróbki cieplnej dzieli na 2 fazy. Pierwsza to przygotowanie bulionu wołowego, a druga – wrzucenie jarzyn, drobiu i liści laurowych. Oto szczegółowy przepis.
Rosół wg przepisu Anny Lewandowskiej
Składniki:
1/2 porcji rosołowej z kurczaka
500 g wołowiny z kością
1 cebula
por (biała część bez liści)
2 pietruszki z natką
2 duże marchewki
2 ząbki czosnku
seler naciowy – łodyga
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki kminku
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
3 i 1/2 łyżki octu jabłkowego
pieprz w ziarnach do smaku
łyżka świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego
odrobina kurkumy do smaku
Przygotowanie:
Mięso wołowe przekładamy do sporego garnka, wlewamy ok. 3 l wody, dodajemy kminek, tymianek, ocet jabłkowy i kurkumę. Gotujemy bulion na małym gazie przez około 1,5 h, aby delikatnie „mrugał”. Gdy na powierzchnię wypłyną szumowiny, zbieramy je łyżką, a potem wrzucamy jarzyny, kurczaka, opaloną na ogniu cebulę, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i imbir – gotujemy następne 1,5 h. Doprawiamy zupę solą i ewentualnie sproszkowanym pieprzem. Mięso i warzywa możemy wyjąć, natomiast resztę przecedzamy przez sito, aby uzyskać klarowny bulion. Serwujemy zupę z ugotowanym makaronem i posypujemy pokrojoną natką pietruszki, smacznego.