Obyczaj pieczenia mięs jest zdecydowanie dłuższy, niż myślisz. Zapewne wielu mięsożerców chciałoby przenieść się w czasie, aby mieć możliwość spróbowania wyrobów przyrządzanych wedle staromodnych przepisów. Jednak wcale nie trzeba marzyć o takiej podróży w przeszłość. Wystarczy odtworzyć 600-letnią recepturę na pyszną wędlinę.
Dawniej w prawie każdym polskim domu nie mogło zabraknąć domowych wędlin i pieczystego na stole. Niżej znajduje się tylko minimalnie odnowiona receptura (dotyczy to w głównej mierze przypraw korzennych) na pieczoną wędlinę. To nieprawdopodobne, ale przepis ma przeszło 600 lat!
Z przyrządzeniem tego rarytasu nie będą mieli problemu nawet kuchenni amatorzy, bo z porcją szynki nie trzeba się jakoś specjalnie obchodzić przed obróbką cieplną. Starannie dobrane przyprawy oraz rozgrzane urządzenie do pieczenia, wystarczą. Moczenie mięsa w marynacie też nie jest obowiązkowe. Smaczną wędlinę można przygotować w jeden dzień. Cała praca w kuchni wraz z pieczeniem zajmie co najwyżej 2 godziny.
10-minutowa wędlina idealnie sprawdzi się na kanapki. Prosta, błyskawiczna i niewiarygodnie smaczna
Pamiętaj, że produkty i czas pieczenia odpowiadają porcji szynki ważącej 2 kg (na każdy 1 kg przypada 1 godz. obróbki cieplnej). Jeśli zdecydujesz się użyć zgrabniejszej porcji, to wędlina dojdzie prędzej. I odwrotnie – gdy sięgniesz po większy kawałek, to pieczeń będzie się piekła dłużej.
Ten przepis na szynkę ma 600 lat. Koniecznie przetestuj
Składniki:
2 kg szynki wieprzowej
2 łyżki musztardy
2 łyżki oleju
1 łyżka soli
2 łyżki miodu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżka mielonego pieprzu
1 łyżeczka czosnku mielonego
1 łyżeczka oregano
Sposób wykonania:
Na początku oczyszczamy mięso i płuczemy pod bieżącą wodą, a potem osuszamy ręcznikiem papierowym i owijamy wędlinę sznurkiem. W naczyniu umieszczamy musztardę, miód i olej, mieszamy. Do drugiego naczynia dajemy przyprawy (wszystkie po kolei). Dokładnie nacieramy mięso marynatą, a potem obtaczamy ze wszystkich stron mieszanką przypraw.
Szynkę przenosimy do formy żaroodpornej i podlewamy wodą albo bulionem (ok. 1/2 szklanki). Wkładamy potrawę do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 2 godz. pod pokrywką. Od czasu do czasu polewamy porcję sosem zebranym na dnie naczynia. Około 15 minut przed końcem obróbki termicznej możemy ściągnąć przykrywkę, by wierzch wędliny ładnie się zezłocił. Smacznego.