Tradycyjny sernik królewski jest obłędny w smaku i bardzo aromatyczny. Poznaj wyjątkowy i niezawodny przepis, który zrobisz w kilka minut.
Zdecydowanie jest to najlepszy przepis na sernik królewski – prosty i zawsze wychodzi pyszny. To jedno z tych najczęstszych ciast jakie pieczemy na święta i nie tylko. Jest łatwe do wykonania, a smak zaskoczy niejedną osobę.
Tradycyjny sernik królewski – najlepszy przepis
Składniki:
Ciasto kruche:
2,5 szklanki mąki pszennej
3 płaskie łyżki kakao
1,5 kostki masła
niecałe pół szklanki cukru
2 żółtka jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg twarogu (zmielonego)
5 jajek
około połowy szklanki cukru
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
pół kostki masła
skórka z jednej cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na kruche ciasto połącz w misce i zagnieć, następnie tak przygotowane ciasto podziel na dwie części. Każdą zawiń w folię spożywczą, a potem włóż do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie jedną część zetrzyj na tarce do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 26 cm lub prostokątnej blaszki 17×27 cm.
Masa serowa: Do dużej szklanej miski wbij pięć jajek, następnie wsyp pół szklanki cukru i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach przez 3-5 minut. Dodaj pół kostki roztopionego i przestudzonego masła, a potem wsyp proszek budyniowy.
Dodaj startą skórkę z cytryny, a następnie twaróg. Miksuj całość na najniższych obrotach. Gotową masę serową wylej na blaszkę z kruchym ciastem, a potem zetrzyj na tarce drugą część ciemnego ciasta na wierzch masy serowej. Sernik królewski piecz w 170 stopniach Celsjusza przez co najmniej godzinę.
I gotowe, smacznego!