W 15 min robię soczystą sałatkę z kapusty. Smaczniejsza niż z KFC

surówka z kapusty białej
fot. screen Youtube / @vikarecept

Szybka, smaczna i prosta. Taka jest właśnie dzisiejsza sałatka. Powstaje w kwadrans, jest chrupiąca, soczysta i bardzo zdrowa. Podaj ją do obiadu lub zjedz w porze lunchu. Kompozycja nie jest zbyt tłusta, więc mogą bez obaw sięgać po nią osoby dbające o linię. Nie znajdziesz w niej kalorycznego majonezu. W roli sosu lepiej radzi sobie jogurt naturalny z żółtkami, oliwą i przyprawami. Spróbuj tego połączenia, a nie pożałujesz.

REKLAMA

Niskokaloryczna i sycąca. Sałatka, jakiej jeszcze nie jadłeś

Tę recepturę na sałatkę polecamy wszystkim tym, którzy lubią dobrze zjeść, a boją się przytyć przed wakacjami. Ba, sałatkę można nawet jeść na diecie odchudzającej, bo jest pełna warzyw. Zamiast tłustej śmietany czy majonezu, smaku kompozycji nadaje lekki dressing z jogurtu naturalnego, oliwy i żółtek. Do sałatki wybierz gęsty jogurt i oliwę wysokiej jakości, która jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, obniżających zły cholesterol (LDL) we krwi.
Węglowodanów w surówce brakuje, ale na szczęście są w niej jajka – kolejny wartościowy składnik w diecie. Warto zaopatrzyć się w całą główkę świeżej kapusty i wyczarować z niej smakołyk, taki jak ten. Resztę warzywa można zużyć np. do zupy lub surówkę zrobić np. za 2 dni.

Przepis na surówkę z kapusty i jajek

Lista składników:
ok. 300 g kapusty
4 jajka na twardo
1 pęczek cebuli dymki
1 duży ogórek świeży
200 g wędzonej ryby (można pominąć)
1,5 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 mały kubek gęstego jogurtu (170 g)
pieprz i sól do smaku
1 łyżeczka musztardy

Sposób wykonania:
Poszatkuj kapustę, przełóż ją do miski. Ugotowane jajka obierz ze skorupek, a potem oddziel białka od żółtek. Białe części pokrój w paski i wrzuć do kapusty wraz z pokrojonym ogórkiem i cebulą dymką. Rybę (jeśli używasz) rozdrobnij i przełóż do salaterki.

REKLAMA

Żółtka rozgnieć za pomocą widelca, połącz z musztardą i jogurtem. Dopraw przyprawami do smaku i dokładnie wymieszaj na sos. Wlej do niego oliwę i znów wymieszaj. Przygotowanym dressingiem zalej sałatkę, a następnie włóż ją do chłodziarki na 30 minut. Po tym czasie jest gotowa do podania. Smacznego.