REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaWlej ten napój do ciasta na pączki. Będą puszyste jak nigdy

Wlej ten napój do ciasta na pączki. Będą puszyste jak nigdy

Wlej ten napój do ciasta na pączki
YouTube screen | Przepisy od Olgi

Wlej ten napój do ciasta na pączki, a wyjdą obłędne w smaku i puszyste jak nigdy. O tym przepisie na pewno nie słyszałeś, dlatego koniecznie go wypróbuj. 

REKLAMA

Tłusty Czwartek nadchodzi, a wraz z nim pyszne pączki, które najlepiej smakują kiedy zrobimy je samodzielnie. Z odpowiednim przepisem wyjdą idealnie pulchne i mięciutkie. Ale okazuje się, że sama receptura to nie wszystko, bo jest pewien składnik, który przyspiesza proces rośnięcia ciasta, a w dodatku sprawia, że pączki są nieziemsko puszyste, lekkie, mięciutkie i zawsze wychodzą przepyszne. Sprawdź genialny patent, o którym wiedzą tylko nieliczni.

Wlej ten napój do ciasta na pączki. Efekt zachwyci każdego smakosza

Każdy z nas zna Coca-Colę o charakterystycznym smaku, ale mało kto wie o jej niezwykle przydatnym zastosowaniu w wypiekach takich jak pączki. Przed wlaniem jej do ciasta należy wystawić ją z lodówki na jakiś czas, aby nabrała temperatury pokojowej. Co daje wlanie coli do ciasta na pączki? Oprócz tego, że ciasto wyrośnie w ekspresowym tempie to w dodatku nada pączkom niezwykłej lekkości i puszystości. Ciasto dosłownie rośnie w rękach podczas wyrabiania, dlatego czas przygotowania pączków skraca się. Oto przepis na pączki z coca-colą.

Pączki z colą – puszyste jak chmurka. Przepis

Wlej ten napój do ciasta na pączki

Składniki:

» 500 g mąki pszennej
» 100 g cukru
» 2 jajka
» 100 ml ciepłego mleka
» 50 ml ciepłej coli
» 50 g masła, rozpuszczonego i lekko ostudzonego
» 1 łyżeczka suszonych drożdży
» szczypta soli
» olej do smażenia

Przygotowanie:

W misce wymieszaj mąkę, cukier, drożdże i sól. Dodaj jajka, ciepłe mleko, ciepłą colę i rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj, następnie wyrób ciasto na gładką i elastyczną masę. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj trochę ciepłej wody. Jeśli zbyt wilgotne, dodaj odrobinę mąki.

Przykryj miskę ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie, gdy ciasto wyrośnie, podsyp mąką blat i wyłóż na nie ciasto. Rozwałkuj na grubość około 1 cm. Wycinaj krążki ciasta za pomocą szklanki lub foremki do pączków. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. W tym czasie rozgrzej olej w głębokim garnku.

Smaż pączki na złoty kolor z obu stron pamiętając o zrównoważonej temperaturze. Gotowe pączki wykładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Pączki podawaj posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Smacznego!

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA