Sernik z rosą to klasyka wśród ciast, który polubi każdy koneser wypieków. Masa serowa jest delikatna i rozpływająca się w ustach. Rozpieści podniebienie Twoje oraz gości. Świetnie komponuje się z towarzystwem kawy. Ciasto nie wymaga poświęcenia mnóstwa czasu. Jest to deser prosty w wykonaniu, a zarazem pyszny w smaku.
Sernik na kruchym cieście z porządną warstwą bezowej pianki. Ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Jest delikatne i kremowe, a na jego wierzchu tworzą się złote kropelki, które dodają uroku.
Sernik z rosą – przepis
Składniki:
Ciasto kruche:
200g mąki pszennej
40g cukru pudru
1 jajko
1 szczypta soli
100g masła
Masa serowa:
1 kg twarogu z wiaderka lub dwukrotnie zmielonego twarogu półtłustego
50ml oleju
500ml mleka
4 żółtka
170g cukru
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
Beza:
4 białka
100g cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto kruche połącz ze sobą i zagnieć, a potem umieść w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, mniej więcej do połowy wysokości. Tortownicę z ciastem wstaw do lodówki.
W następnym kroku za pomocą miksera zmieszaj składniki na masę serową lecz pamiętaj, aby nie miksować zbyt długo, a potem wlej ją do formy.
Sernik piecz w nagrzanym piekarniku około 60 minut w temperaturze 180°C. 10 minut przed końcem pieczenia ubij białka na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier, a następnie ubijaj aż się rozpuści. Ciasto wysuń z piekarnika i rozłóż pianę bezową, a potem piecz jeszcze około 10- 15 minut.
Ostudź sernik przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimne ciasto wstaw na parę godzin do lodówki.
Smacznego!