Potrawa z ziemniaków świetnie sprawdzi się na obiad. Ten przepis dostałam od koleżanki, która spędziła wakacje na Mazurach. Receptura chwyta za serce i żołądek, więc na pewno zrobi furorę na twoim stole. Do pyrek wystarczy dodać kilka pysznych składników i gotowe. Zamiast spędzać cały dzień w kuchni nad przyrządzaniem skomplikowanych dań, masz okazję stworzyć coś szybszego i prostszego, co będzie równie smaczne. Do dzieła!
Ziemniaki na obiad? Rewelacja!
Uwielbiane warzywa wzbogacone o kilka dodatków trafią w gusta nawet największych niejadków. Gdy wypróbowałam ten przepis w mojej kuchni, wszyscy domownicy byli wniebowzięci i chcą, abym takie ziemniaczki przyrządzała im codziennie. Jestem za!
Mazurski przepis na pyszne ziemniaczki
Składniki:
2 drobne cebule
500 g ziemniaków
100 g kiełbasy czosnkowej
100 g wędzonego boczku
pieprz i sól w ilości do smaku
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
koperek według uznania
olej rzepakowy (można pominąć)
Sposób wykonania:
Obrane i umyte ziemniaki podgotuj w osolonym wrzątku. Po 7 minutach wyjmij je – nie powinny się rozlatywać, ponieważ będziesz je jeszcze smażyć. Kiełbasę pokrój w cienkie talarki, a boczek – w kostkę. Cebule drobno posiekaj.
Suchą patelnię postaw na gazie i wytapiaj na niej tłuszcz z boczku przez kilka minut, potem dorzuć kiełbasę. Złociste wędliny przełóż do naczynia – na pozostałym tłuszczu podsmażaj cebulę. Jeśli na patelni jest niewiele tłuszczu, to dodaj trochę oleju.
Gdy cebula zmięknie, dodaj kartofle i sproszkowaną paprykę. Posyp składniki niewielką ilością pieprzu i smaż przez kilka minut. Dorzuć wędliny i krótko podsmażaj. Na koniec posyp danie koperkiem. Smacznego.
Jak serwować aromatyczne ziemniaki?
Warzywa z dodatkami są pyszne solo, jednak możesz podać do także do ulubionej surówki i kotletów.
Czytaj też: Wykorzystaj tak wczorajsze ziemniaki. Na punkcie tej potrawy oszaleje cała rodzina