Przysmak Sułtana to wyjątkowe ciasto na każdą okazję. Prawdziwa gratka dla fanów rustykalnych, ale zarazem niebanalnych smaków. Puszysty kakaowy biszkopt, krem truflowy i bita śmietana tworzą doskonałą kompozycję smaków, której nie sposób się oprzeć. Deser wygląda fenomenalnie i tak samo smakuje. Zapraszamy po przepis.
Przysmak Sułtana to deser, który sprawdzi się na każdym przyjęciu, spotkaniu ze znajomymi czy innej imprezie. Rzadko spotykane połączenie wyrafinowanych smaków na pewno oczaruje całą Twoją rodzinę. Dla tego specjału warto poświęcić trochę swojego czasu, tym bardziej że efekt naprawdę jest tego wart.
Przepis na obłędne ciasto Przysmak Sułtana
Składniki:
Ciasto:
150 g cukru
kostka prawdziwego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g mąki pszennej
5 małych łyżeczek kakao
5 dużych jaj (lub 7 mniejszych)
6 stołowych łyżek mleka
Krem truflowy:
300 g cukierków typu trufle
200 ml śmietanki 30%
pół opakowania galaretki cytrynowej
1 opakowanie serka mascarpone
Bita śmietana:
pół opakowania galaretki cytrynowej
400 ml śmietanki 30%
4 stołowe łyżki cukru pudru
1 opakowanie serka mascarpone
Dodatkowo:
pół tabliczki czekolady (gorzka lub mleczna).
Sposób wykonania:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Najpierw przygotuj biszkopt. Masło ucieraj z cukrem na wysokich obrotach, cały czas mieszając, dodawaj jajka. Potem partiami wsypuj mąkę połączoną z kakao i proszkiem do pieczenia, a na końcu dodaj lekko ciepłe mleko. Wszystko mieszaj, najlepiej przy pomocy sporej, drewnianej łyżki, aby uzyskać jednolitą masę. Ciasto wylej na blaszkę włożoną papierem pergaminowym lub wysmarowaną tłuszczem i wyrównaj. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 40 minut (tryb: góra-dół). Później biszkopt wyciągnij z piekarnika, ostudź i przekrój na 2 części.
Czas na krem. Rozpuść galaretki (w ok. pół szklance wody). Do niedużego rondelka dodaj śmietanę i cukierki truflowe. Wszystko podgrzewaj na niewielkim gazie, bez przerwy mieszając, aż otrzymasz jednolity i klarowny krem. Ostudź go i połącz z mascarpone i zimną, ale jeszcze płynną galaretką. Miksuj, aż wszystko się połączy, a następnie gotową masę przełóż na przekrojone ciasto biszkoptowe i przykryj drugą jego częścią.
Ubij zimną śmietanę, dodając cukier puder, galaretkę (schłodzoną, ale nadal płynną) i mascarpone – wszystko mieszaj i wylej na ciasto. Wierzch posyp startą czekoladą (im więcej, tym lepiej). Deser najlepiej wstaw do chłodziarki na ok. 3 godziny – dzięki temu przed podaniem będzie się dobrze „trzymać” na talerzu. Smacznego.
Czytaj też: Ciasto z rabarbarem wg Wachowicz. Efekt jak z najlepszej cukierni