Cytrynowa babka to idealny wypiek na święta Wielkanocne. Okazuje się, że jest pewien składnik, który sprawia, że babka po upieczeniu ma niezwykle pyszny smak.
Babka to ciasto, które uwielbia każdy, a zwłaszcza dzieci. Można zrobić ją w wielu różnych wersjach – ostatnio pisaliśmy o przepysznej babce majonezowej. Mało kto wie, że jest pewien sekretny składnik, który idealnie pasuje do babki i sprawia, że jej smak jest jeszcze bardziej lepszy. Warto go dodać i wypróbować tej wersji, bo jest naprawdę obłędna.
Cytrynowa babka – dodaj do ciasta ten składnik, a jej smak cię zaskoczy
Dodaj do babki cytrynowej roztopioną białą czekoladę. Ten składnik rewelacyjnie urozmaica smak tego wypieku i sprawia, że po upieczeniu babka jest puszysta i bardzo wilgotna. Aromat cytryny i białej czekolady to prawdziwa poezja smaków.
Składniki:
» 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia
» 200 g masła
» pół szklanki cukru
» 160 g białej czekolady
» skórka z 2 cytryn
» 90 ml mleka
» 3 jajka
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, następnie oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną piankę. Mąkę wsyp do miski i dodaj proszek do pieczenia, następnie wymieszaj. Masło rozpuść w mikrofali, a potem odstaw do wystudzenia.
Kiedy masło wystygnie, przelej do miseczki i dodaj cukier oraz startą skórkę cytryny, następnie zmiksuj całość. Cały czas miksuj i dodawaj po jednym żółtku, a potem wlewaj strużkiem białą czekoladę. Wsypuj partiami mąkę z proszkiem do pieczenia, a na koniec wlej mleko. Miksuj do połączenia się składników.
Ubitą piankę z białek dodaj do ciasta i wymieszaj delikatnie łyżką. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę. Piecz babkę przez 1 godzinę do suchego patyczka, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu polej lukrem lub posyp cukrem pudrem i gotowe, smacznego!