Jeśli szukasz alternatywy dla popularnego dania, jakim są gołąbki, zdecyduj się na ich odmianę podania w formie babki. Gołąbki w nowej i niezwykłej odsłonie z pewnością zachwycą każdego nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Oto wyśmienity przepis!
Do przygotowania babki gołąbkowej potrzebujesz takich samych składników, jak na te tradycyjne. Smakuje rewelacyjnie, a w dodatku prezentuje się świetnie na talerzu. Koniecznie wypróbuj tego przepisu, jeśli znudziły Ci się klasyczne przepisy, a będziesz zaskoczony efektem końcowym!
Gołąbki w nowej i niezwykłej odsłonie – przepis
Składniki:
» ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
» 1 główka kapusty włoskiej
» 1 jajko
» ½ torebki ryżu ugotowanego
» 1 marchew
» papryka czerwona
» 1 cebula
» 3 ogórki konserwowe
» 1 sos meksykański w słoiczku
» 10 dag sera żółtego
» sól
» papryka ostra
Przygotowanie:
Mięso mielone przełóż do miski, a następnie dodaj do niego jajko, ryż, startą marchewkę, paprykę, cebulę, ogórki. Wszystko dopraw solą, pieprzem i papryką, a potem dokładnie wymieszaj. Kapustę obgotuj, podziel na liście i ułóż w okrągłej formie. Na tak przygotowaną kapustę wyłóż połowę masy mięsnej, następnie na to ułóż liście kapusty i znowu wyłóż mięso. Całość po raz kolejny przykryj kapustą. Babkę wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 35 minut pod przykryciem. Po upływie tego czasu całość polej sosem meksykańskim i posyp startym serem. Jeszcze chwilę zapiekaj – aż ser się rozpuści.