Lekkie oponki serowe w przebojowej wersji. Szybkie, smaczne i nie tuczą

oponki serowe
fot. screen Youtube / Spicy Foodz

Pączki i oponki należą do twoich ulubionych słodyczy, ale sama myśl o lawinie tłuszczu odbiera ci chęć na delektowanie się tymi specjałami? Nie pozwól, by rozsądek odebrał ci przyjemność z jedzenia. A w Tłusty Czwartek wcale nie musisz odmawiać sobie jedzenia nawet pysznych oponek. Co prawda ich klasyczny wariant ma trochę kalorii, ale kto powiedział, że musisz testować akurat tradycyjny przepis? Ten rarytas w wersji light też ma wielu zwolenników i niewykluczone, że dołączysz do tego grona. Sprawdź tę prostą recepturę na lekkie oponki serowe, a już nigdy nie sięgniesz po inne.

REKLAMA

Karnawał rządzi się swoimi prawami. Oprócz oponek i pączków sięgamy po faworki, róże karnawałowe, a także taratuszki. Przepisy na te słodkości znajdziesz na naszej stronie. I chociaż większość osób nie liczy kalorii w Tłusty Czwartek, to z pewnością znajdą się również osoby na diecie. Odlotowa receptura na lekkie twarogowe oponki z piekarnika jest dla wszystkich. Nikt nie musi odmawiać sobie karnawałowych pyszności. Grzeszek będzie naprawdę niewielki.

Dzięki dodaniu do ciasta chudego białego sera pączusie z charakterystyczną dziurką w środku zyskają przyjemny smak i będą pożywniejsze – przecież twaróg to bogactwo cennego białka, które sprawia, że czujemy sytość przed długi czas. Koniecznie wypróbuj ten przepis na pyszne i nietuczące oponki serowe.

REKLAMA

Przepis na pieczone oponki serowe. Jedz bez wyrzutów sumienia

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
250 g chudego twarogu
2 łyżki śmietany 18%
1 całe jajko i 2 żółtka
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
1 paczka cukru waniliowego
3 łyżki cukru

oraz:
białko jaja do posmarowania oponek
sezam lub gruby cukier do posypania

Opis wykonania:
Przesiej mąkę do naczynia, wsyp oba cukry i proszek do pieczenia, zamieszaj. Twaróg rozdrobnij widelcem. Aby było szybciej, możesz go przecisnąć przez praskę albo zmielić w maszynce.

REKLAMA

Wrzuć ser do naczynia z suchą mieszanką, dodaj 2 żółtka, jajko i 2 łyżki śmietany. Wszystkie składniki wymieszaj, a po chwili zacznij wyrabiać jednolite ciasto. Umieść je na stolnicy oprószonej mąką, rozwałkuj, a potem weź foremkę bądź szklankę i wykrawaj krążki.

W środku każdej sztuki zrób jeszcze jeden, mniejszy otwór – np. przy pomocy kieliszka. Teraz rozlokuj oponki na blaszce do pieczenia i posmaruj je wszystkie białkiem i oprósz grubym cukrem lub sezamem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C przez 10 minut. Wciągnij blachę i ostudź wypieki. Smacznego.

Podziel się: