Najlepszym dodatkiem do naleśników, gofrów, pieczywa czy racuchów są bez wątpienia powidła czekoladowe. Z sukcesem można też nimi przekładać ciasta. Jesteśmy przekonani, że przepis Małgorzaty Ostrowskiej na pyszny słodki przysmak ze śliwek, czekolady i kakao przypadnie wam do gustu.
Jesienią przyrządzamy mnóstwo różnych przetworów na zimę. Ta pora roku obfituje w wiele smakowitych warzyw i owoców, a jednym z nich są śliwki. Poza np. marynowanymi ogórkami czy kompotami z jabłek warto wykonać także powidła i dżemy owocowe.
Małgorzata Ostrowska na swoje powidła przeznacza tylko słodkie i dojrzałe owoce, z tego powodu nie dodaje już do nich cukru. Wzbogaca przetwór o czekoladę, miód, goździki, imbir i cynamon. Należy pamiętać, aby przed zrobieniem powideł starannie umyć i wyparzyć słoiki, a także zakrętki.
Przepis Małgorzaty Ostrowskiej na czekoladowe powidła
Składniki:
pół tabliczki deserowej lub mlecznej czekolady
1 kg dojrzałych śliwek
8-9 łyżek kakao
Sposób wykonania:
Myjemy i kroimy śliwki, wyciągamy z nich pestki i wrzucamy owoce do sporego garnka z grubym dnem. Gotujemy na niewielkiej mocy ognia, aż uwolnią sok i będą się rozgotowywać. Potem blendujemy je na aksamitny mus, dodajemy kakao i połamaną czekoladę, mieszamy i smażymy przez 20-30 minut. Od czasu do czasu powidła mieszamy, aby nie przywarły do dna. Gorący specjał przekładamy do słoików – wcześniej koniecznie je myjemy i wyparzamy, naczynia po zakręceniu stawiamy na ręczniku do góry denkami. Czekamy, aż wystygną.
Na naszej stronie znajdziecie też przepisy na inne przetwory. Polecamy mus jabłkowy, dżem z dyni i pomarańczy, a także przecier pomidorowy.