Nie kupuj pączków w cukierni. Przygotuj je w domowym zaciszu zupełnie sam. Pączki będą dużo lepsze i zdrowsze niż kupne, a ty zjesz je z przyjemnością. Wyciągnij z kuchennej szafki niezbędne składniki i zabierz się do pracy. Z tą recepturą sukces masz murowany.
Pączki to słodkości, po które z chęcią sięgamy w Karnawale. Kuszący lukier lub cukier puder i ulubione nadzienie pobudzają wszystkie nasze zmysły. Jednak dekoracje i wypełnienie to tylko drobiazgi. Najważniejsze, by paczki były idealnie wyrośnięte, puszyste jak gąbka i smakowite. Dobrze też, żeby nie ociekały tłuszczem. Perfekcyjną strukturę są w stanie zagwarantować drożdże i nasze pracowite dłonie. Natomiast lekkości słodyczom nada obróbka cieplna. Ale tym razem pączki, zamiast smażyć na patelni czy w garnku na głębokim tłuszczu, po prostu wstaw do piekarnika. Pieczone smakołyki w odchudzonej wersji wszystkich zafascynują smakiem. Polecamy przepis.
Przepis na pączki bez smażenia
Składniki:
▫︎ marmolada różana (lub inna, np. wieloowocowa),
▫︎ 50 g świeżych drożdży,
▫︎ 850 g mąki pszennej,
▫︎ 150 g masła,
▫︎ 200 g cukru,
▫︎ odrobina soli,
▫︎ 400 ml mleka,
▫︎ 1 jajko,
▫︎ cukier puder do posypania.
Wykonanie:
● Do naczynia dajemy drożdże, trochę mąki i łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy. Mleko stawiamy na gaz i lekko ciepłe przelewamy do zaczynu.
● Roztapiamy masło w misce.
● Mąkę przesiewamy przez sito, lekko solimy.
● Wszystkie produkty łączymy ze sobą – mokrą mieszankę dodajemy etapami do suchej, a potem wlewamy masło.
● Zaczynamy zagniatać rękoma jednolitą masę. Gdy przestanie kleić się do rąk, jest gotowa. Okrywamy ją szmatką i pozostawiamy w spokoju na ok. 60 minut.
● Z ciasta odrywamy porcje i lepimy z nich małe kule. Umieszczamy na blasze wysłanej pergaminem i lekko przygniatamy. Dajemy pączkom jeszcze podrosnąć. Przykrywamy je i odstawiamy na kwadrans.
● Potem blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i pieczemy pączki przez 10 minut. Po tym czasie studzimy je, a potem wciskamy do środka marmoladę i dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Pączki warto nadziać dopiero po upieczeniu. Dlaczego nie wcześniej, tzn. przed wstawieniem do piekarnika? Wtedy pączek może pęknąć, a marmolada wypłynie bokiem. Deser będzie nieapetyczny i pusty w środku.
Polecamy też przepis na rurki z kremem, róże karnawałowe i faworki w wytrawnej wersji.