Schab to smaczne mięso, z którego można przyrządzić sycący, domowy obiad „jak u mamy”. Jeśli klasyczne schabowe już ci się przejadły, wypróbuj łatwy i szybki przepis na schab po dziekańsku. Efekt jest niesamowity.
Kotlet schabowy wiedzie prym na polskich stołach. Niekiedy jednak warto wprowadzić do diety małe urozmaicenia i zdobyć się na coś nowego. Fascynującą alternatywą dla tej pospolitej potrawy jest schab po dziekańsku. Uprzednie marynowanie sprawia, że mięso jest soczyste, miękkie i pełne aromatu.
Jak przygotować schab po dziekańsku?
Składniki:
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 kg schabu
0,5 łyżeczki papryki słodkiej
1 duże lub 2 małe jajka
1 łyżka majonezu
0,5 łyżeczki soli
1-2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżki wody
1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
Schab kroimy w plastry (grubość ok. 1,5 cm), lekko je rozbijamy. Przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, mąkę i majonez mieszamy starannie w misce. Plastry mięsa układamy w naczyniu, przykrywamy i wkładamy do chłodziarki na parę godzin. Dobrze, aby schab spędził w marynacie całą noc. Po wyjęciu porcji z marynaty obsmażamy je na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, aż się zezłocą. Gotowe kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy 2 łyżkami wody i przykrywamy. Umieszczamy je w piecu rozgrzanym do 170°C i pieczemy przez ok. 45 minut. Mięso w takiej wersji doskonale smakuje w towarzystwie ulubionej sałatki i ziemniaków. Rewelacyjnie sprawdzi się też na zimno, jako dodatek do kanapki. Smacznego!