Sezon cukinię trwa w najlepsze, warto więc sięgać po nią jak najczęściej. To znane warzywo można przygotować na różne świetne sposoby. Warto przetestować przepis na smażoną cukinię w cieście naleśnikowym. Taka odsłona tego uwielbianego warzywa to lekka przekąska dla całej rodziny.
Cukinia to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw. Z pewnością znacie recepturę na pyszne frytki i placki z niej. Popularnością cieszą się również przetwory, takie jak ketchup. Dziś przyszła pora na niezwykłą przekąskę przyrządzoną na bazie właśnie tego warzywa. Poniżej znajdziecie łatwy przepis na pełną smaku cukinię w cieście naleśnikowym.
Jak przygotować cukinię w cieście naleśnikowym?
Składniki:
1 duża cukinia
olej do smażenia
na ciasto naleśnikowe:
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
ewentualnie: 1/2 łyżeczki suszonego oregano
Przygotowanie:
Cukinię kroimy w plastry. W naczyniu łączymy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, a więc: mąkę, sól, proszek do pieczenia i jajko. Stopniowo dolewamy mleko, energicznie mieszając ze sobą wszystkie produkty, powinniśmy uzyskać aksamitną masę. Możemy do niej dodać trochę aromatycznego oregano. Rozgrzewamy sporą patelnię z dwoma łyżkami oleju. Plastry cukinii zanurzamy w cieście naleśnikowym i układamy je partiami na patelni, smażymy na średnim płomieniu z obu stron, aż staną się złociste. Smacznego!