Ziemniaki do obiadu zazwyczaj obieramy za pomocą noża. Niestety czynność ta czasami pochłania mnóstwo naszego czasu. A co gdyby tak ułatwić sobie ten proces? Oto prosta i sprawdzona metoda, dzięki której obierzesz je raz-dwa!
Koniec z mozolnym obieraniem ziemniaków nożem
Obieranie kartofli przy użyciu noża ma swoje wady. Nie tylko trwa dłużej i niesie ze sobą ryzyko skaleczenia, ale także wiąże się z marnowaniem żywności, niektórzy z nas bowiem obierają je dość grubo. Z naszą wskazówką, jak błyskawicznie obrać ziemniaki, poradzą sobie nawet najmłodsi.
Jeśli chcesz obrać ziemniaki w mgnieniu oka, najpierw je opłucz, a potem ugotuj w skórkach w osolonej wodzie. Gdy bulwy wystarczająco zmiękną, odstaw je do wystudzenia. Z zimnych warzyw bez problemu pozbędziesz się skórki – zrobisz to przy pomocy łyżeczki. Takie ziemniaki będą idealnym dodatkiem do ziemniaczanych sałatek czy zapiekanek.
A co w sytuacji, gdy chcesz szybko obrać ziemniaki i podać jeszcze ciepłe do obiadu? Wtedy nie musisz ich wcale obierać. Jednak powinieneś zaopatrzyć się w młode warzywa, które mają jadalną skórkę. Skórka ziemniaków starych raczej nie nadaje się do jedzenia. Zanim ugotujesz młode sztuki, starannie je oczyść pod bieżącą wodą, np. za pomocą miękkiej szczoteczki. Skórkę z takich kartofli możesz nawet zetrzeć, ale młode nieobrane warzywa będą zdrowsze. Skórka to źródło soli mineralnych i witamin.
Jak szybko obrać ziemniaki?
Gdy natomiast chcesz koniecznie podać młode ziemniaki bez skórki, możesz skorzystać z tej praktycznej metody. Przyda ci się naczynie z lodowatą wodą. Każdego ziemniaka opłucz, a potem ostrożnie natnij jego skórkę na krzyż po całej bulwie. Warzywa gotuj tak jak zwykle, a gdy już zmiękną, przełóż je do chłodnej kąpieli łyżką cedzakową. Ziemniaki powinny spędzić w wodzie z lodem ok. 5-10 sekund. Potem zdejmij z nich skórkę dłońmi – nie powinna stawiać żadnego oporu.