Podajemy prosty przepis na najsmaczniejsze ciasto ze śliwkami. O tej porze roku świeże owoce można kupić po bardzo atrakcyjnej cenie, więc nie możesz tego przegapić. Ciasto jest tak dobre, że zniknie z formy błyskawicznie. A jeśli masz sporą rodzinę, to najlepiej od razu upiecz dwie blachy. Efekt powala na łopatki. Deser zawsze się udaje, jest wilgotny i przepyszny. Zrobisz go raz-dwa, bez użycia miksera.
Śliwki, czyli sezonowe dobro
Z jesienią kojarzą nam się nie tylko dynie, winogrona czy jabłka. Śliwki to też atrybut tej pory roku. Są soczyste i smaczne, więc niemal każdy za nimi przepada. Te owoce mają wiele wartości zdrowotnych – są źródłem błonnika pokarmowego i wzmacniają nasz układ odpornościowy. Jesienią ma to duże znaczenie, bo robi się coraz chłodniej i jesteśmy bardziej podatni na infekcje.
Polecamy recepturę na bardzo proste w wykonaniu ciasto ze śliwkami. Do jego przygotowania nie potrzebujesz miksera. Zrób je jeszcze w tym tygodniu, a bliscy będą ci wdzięczni. Na pewno każdy poprosi o kolejną porcję.
Proste ciasto ze śliwkami – przepis krok po kroku
Składniki:
1 kg śliwek
1 szklanka kaszy manny
1 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka drobnego cukru
cynamon
masło
cukier puder
Sposób wykonania:
Do naczynia dodaj kaszę, mąkę, proszek do pieczenia i cukier, całość starannie wymieszaj. Podziel sypkie składniki na trzy porcje. Śliwki pozbaw pestek i pokrój owoce na pół.
Na formę wsyp ⅓ części suchej mieszanki z naczynia, dodaj warstwę startego masła (nada ciastu wilgotność) i umieść dwie warstwy śliwek (deser będzie soczystszy) i oprósz je cynamonem.
Następnie pokryj je kolejną warstwą suchych produktów, znów rozmieść starte masło i ułóż podwójną warstwę owoców. Posyp je cynamonem i wysyp resztę suchej mieszanki. Przykryj ją startym masłem.
Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez godzinę, a później wyjmij i ostudź. Wypiek możesz udekorować cukrem pudrem. To smakowity pomysł na deser po obiedzie lub dodatek do porannej kawy.
Na naszej stronie znajdziesz mnóstwo innych przepisów na specjały ze śliwkami. Polecamy knedle, tartę i powidła.