REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaTen krem do eklerów pokochają wszyscy. Prosty przepis na deser wszech czasów

Ten krem do eklerów pokochają wszyscy. Prosty przepis na deser wszech czasów

eklery
fot. screen Youtube / CookBakery

Eklerki to słodki specjał, który króluje w Polsce już od dziesiątek lat. Jeśli chcesz poczuć ich smak, to wcale nie musisz iść do pobliskiej cukierni. Przyrządź wersję domowej roboty. Deser będzie idealnie komponować się ze słodką masą budyniową. Trudno o smaczniejszą przekąskę po obiedzie. Koniecznie spróbuj.

REKLAMA

Niektóre desery wraz z upływem czasu wychodzą z mody. O kremie sułtańskim czy cukierkach irysach młodsze pokolenie już prawie wcale nie pamięta. Eklerki to co innego. Są zawsze na topie, bez względu na czasy. I nie ma w tym nic dziwnego: są chrupkie i pełne czekolady lub – jak w poniższej recepturze – lekkie i pyszne dzięki masie budyniowej.

Co istotne, robiąc delikates we własnym domu, mamy pieczę nad jakością dodawanych składników i wiemy dokładnie, z czego składa się nasz deser. Dzięki temu nie narażamy się na spożycie spulchniaczy czy barwników, które często czają się w sklepowych wyrobach.

Do przygotowania eklerków z kremem budyniowym wcale nie potrzeba wielu produktów. Być może masz je w swojej kuchni, więc nawet nie będziesz musiał wybierać się na zakupy.

REKLAMA

Przepis na eklerki z kremem budyniowym

Składniki:
3 jajka
opakowanie budyniu waniliowego
szklanka wody mineralnej
1/3 kostki masła
szklanka mąki pszennej
tabliczka gorzkiej czekolady
bita śmietana lub gałka lodów śmietankowych bądź waniliowych – można pominąć

Przygotowanie:
Przyrządzamy budyń według receptury podanej z tyłu opakowania. Już ugotowany odstawiamy do wystudzenia i nabrania właściwej tekstury.

Do małego garnuszka nalewamy wodę i gotujemy w niej masło do rozpuszczenia. Wówczas dodajemy mąkę i mieszamy do czasu, aż powstanie zwarta i szklista masa. Zdejmujemy naczynie z palnika, aby zawartość nieco przestygła. Potem dodajemy do niej jajka i starannie miksujemy.

REKLAMA

Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy porcje eklerkowego ciasta na wyścieloną papierem pergaminowym lub tylko natłuszczoną masłem płaską formę. Pieczemy przez najwyżej 30 minut w temperaturze 200°C.

Po upieczeniu eklerki odstawiamy do wystudzenia, a potem przy pomocy łyżki nakładamy na nie przyrządzony uprzednio krem budyniowy. Deser jest już gotowy. Przed serwowaniem można dodać do każdej sztuki trochę lodów lub bitej śmietany. Smacznego.

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA